Dossier

Dossier: Practoraat in beeld

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 26-01-2024 Gewijzigd op 05-04-2024
Elke maand vertelt een practor over hoe je een brug slaat tussen onderwijs, onderzoek en beroepenveld. In dit dossier staan alle afleveringen van 'Practoraat in beeld' voor je op een rij!

Deze artikelen zijn alleen voor abonnees. Nog geen inlogcode? Registreer je hier.

 

April 2024:
Geert Jan van Ouwendorp wil met interactieve technologie het onderwijs verrijken. ‘Niet uit de boeken, maar met levensechte beelden leren hoe je een drenkeling redt, gaaf toch? Het kan met de VR-game Life Quard, die binnen ROC Tilburg is ontwikkeld voor studenten van de opleiding Sport en Bewegen. Met een VR-bril op zien studenten in 3D hoe een instructeur een zwembad inspringt en op een drenkeling afzwemt. Af en toe stopt het filmpje en moet de student een vraag beantwoorden over wat de volgende stap of juiste handeling is.'

 

Maart 2024:
Ada ter Maten van Albeda wil mbo’ers optimaal laten leren én innoveren in leerwerkplaatsen. ‘Wat doe je als kok wanneer een basisingrediënt voor je dagmenu bedorven blijkt? Binnen het mbo leiden we studenten op om goede professionals te worden. Maar onderdelen van hun vak leren ze pas écht in de weerbarstige praktijk. En dan het liefst op plaatsen waar ze kunnen uitproberen en fouten mogen maken. Waar ze extra worden begeleid door zowel praktijkbegeleiders als leraren.

 

 

Januari/februari 2024:
Menno Wierdsma van Firda wil mbo’ers helpen om duurzaam te denken en te doen in de toekomst. ‘Duurzaamheid is een thema waar we niet meer omheen kunnen in onze opleidingen. Want de studenten van nu zijn de professionals die straks mede het verschil gaan maken in de duurzame transitie. Vrijwel alle vakgebieden waar we studenten in opleiden, veranderen continu, zeker bij de praktische vakken waar bijvoorbeeld gewerkt wordt met biobased materialen of duurzame technieken. Dat vraagt om leeromgevingen die meer ruimte bieden voor experimenteren.

Verder lezen

1 Menno Wierdsma gaat duurzaam
2 Dossier: Op lesbezoek

Click here to revoke the Cookie consent